Toon navigatie
Verzorgingstips

Verzorgingstips

Om je voeten goed te verzorgen heb ik onderstaande tips voor jou.

Luister naar je voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan je voeten dus niet, maar doe er wat aan. Oorzaken kunnen onder andere zijn: ingegroeide nagel, likdoorn, overmatig eelt, verkeerde stand van de voet, of andere oorzaken. De meeste voetproblemen zijn op te lossen. Als pedicure kan ik daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Je voeten wassen

Was je voeten dagelijks met handwarm water en liever niet elke keer met zeep. Blijf niet te lang in het water met je voeten, want dat kan uiteindelijk de huid uitdrogen. Droog je voeten goed af, en vergeet vooral niet om goed tussen de tenen te drogen, anders kun je “zwemmerseczeem”, ofwel voetschimmel ontwikkelen. Smeer na het drogen je voeten in met een vocht inbrengende crème. Breng deze aan over je hele voet, uitgezonderd tussen de tenen.

Voorkom ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels kunnen erg veel pijn veroorzaken, meestal gaat het hierbij om de nagels van de grote teen. Hoe eerder je erbij bent hoe sneller het probleem is verholpen.
Hoe ontstaan ingroeiende teennagels:

 • slecht passende schoenen, (voetbalschoenen, smalle schoenen)
 • het verkeerd (te kort) knippen van de nagels*
 • een weke nagelomgeving door overmatige transpiratie of veel baden

Nagels knippen

Veel problemen zijn te voorkomen door op een juiste manier je teennagels te knippen. Gebruik bij voorkeur een goede nageltang. Knip de nagels recht af, en vooral niet te kort, dat voorkomt ingroei. De hoeken mag je iets afronden met een vijl.

Kloven

Kloven komen meestal voor in de eeltranden van de hiel. Het zijn plekken in de huid die gespleten zijn doordat de huid minder elastisch is, vaak als de huid erg droog is. Ze worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Voorkom kloven:

 • smeer elke avond je voeten in met een vocht inbrengende crème
 • vijl 1 x per week in 1 richting je eeltranden op een droge huid
 • Als er toch een kloof is ontstaan, laat deze dan z.s.m. professioneel behandelen, dit voorkomt veel pijn.

Schoenen kopen

Goed passende schoenen zijn erg belangrijk voor je voeten. Als je schoenen gaat kopen, doe dit dan bij voorkeur in de loop van de dag. Je voeten zwellen namelijk een beetje op gedurende de dag, op die manier voorkom je knellende voeten en voetproblemen! Let niet alleen op de goede lengtemaat, maar ook het kiezen van de juiste breedtemaat is zeer belangrijk.

Een pijnlijke likdoorn

Een likdoorn is kegelvormige naar binnen groeiende verdikkingen van de opperhuid. Deze ontstaat door druk, meestal op plaatsen waar de beenderen wat uitsteken. Omdat ons lichaam zich altijd probeert te beschermen tegen letsel, wordt de huid op die plaats dikker. In het likdoorn zelf is er een kern waar de druk en de pijn het sterkst zijn. Likdoorns kunnen overal op de voet optreden, ook tussen de tenen.

 1. Zorg dat je elke druk vermijdt.
 2. Breng eventueel een beschermende pleister aan
 3. Smeer je voeten voor het slapengaan in met een vocht inbrengende crème zodat de huid van de voeten soepeler wordt.
 4. Laat de plek behandelen .

Schimmelinfectie aan de voethuid

Wanneer je last hebt van een schimmelinfectie aan je voeten, wees dan zeer bewust van het feit dat je anderen ook kunt besmetten. Schimmels gedijen goed in een vochtige warme omgeving.Droog dus altijd je voeten en tenen goed af. Gebruik altijd een aparte schone handdoek (of gastendoekje) voor je voeten en was deze op min. 60 graden Celsius.

 • Loop nooit op blote voeten, gebruik badslippers.
 • Draag zoveel mogelijk sokken die goed vocht opnemen en heet wasbaar zijn.
 • Draag schoenen die ventileren.
 • Indien je sterk transpirerende voeten hebt, wissel dan een keer extra van sokken per dag.
 • Gebruik zonodig een schimmeldodend product zoals Mycoret of Daktarin.
 • Behandel dan ook 1 x per week je schoenen met een schimmeldodend middel.

mykored

Schimmelinfectie aan de nagels

Ruim een kwart van de mensen in Nederland hebben een schimmelinfectie aan de teennagels. In de volksmond wordt dit ook wel “kalknagels” genoemd. Een schimmelnagel is vaak verdikt, of verhard. De nagel is brokkelig en bobbelig. De kleur van de nagel is wit/geel/oker kleurig. De nagel kan loslaten en kan eventueel pijn doen of jeuken.

Behandeling van schimmelnagels:

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met een antischimmel medicatie, door je arts voorgeschreven, goed te genezen. Het nadeel van deze medicatie is dat het zeer belastend is voor de nieren en lever. De huisarts kan u daar advies over geven. Indien je niet in aanmerking komt voor medicatie is een uitwendige behandeling van de schimmelnagels door uw pedicure de beste oplossing. Tijdens de behandeling frees ik de nagels dunner en adviseer ik je omtrent de voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Het beste is om de nagel regelmatig dun te blijven fraisen, dus moet je echter wel rekenen op meerdere korte behandelingen. Het uiteindelijke resultaat staat of valt met het consequent volhouden van de behandeling. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt niet altijd tot 100% genezing. Het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

Vooral in de zomer of in vakantietijden neemt de behoefte aan verzorgde en cosmetische mooie voeten toe. Hierbij kan ik je helpen door het toepassen van de gel. LCN WILDE-PEDIQUE.
Deze gel leent zich ook uitstekend om gescheurde of gedeformeerde nagels te repareren. Je teennagel kan gedeeltelijk of zelfs helemaal gerepareerd en gecorrigeerd worden zodat je weer esthetisch mooie, goed verzorgde teennagels hebt.

ingegroeide-teennagel